Äntligen kommer Diablo III

Diablo III

Jag och Ancie har i flera år svurit över avsaknaden av en uppföljare till ett av, i våra tycken, världens bästa spel någonsin. Jag talar så klart om en fortsättning på Diablo II. Nu när Diablo III är en verklighet så kan jag säga att det för mig är det absolut mest efterlängtade spelet någonsin. Hård konkurrens finns, men tyvärr så får nog Metal Gear Solid 4 och Final Fantasy 13 stiga åt sidan.

Diablo II var otroligt stämningsfullt

Det som präglade mig mest från Diablo II var den olidliga spänning som byggdes upp. Vem minns inte det ögonblick då man efter mycket möda tog sig in i Tal Rashas grav för att mötas av den gigantiska jättemaggoten Duriel? Vem fick inte kalla kårar under upptrappningen strax innan man tog sig in hos Mephisto? Denna tryckande spänning blandat med adrenalinpumpande hordslakt har aldrig mött sin baneman.

Ingen har lyckats överträffat Diablo II

Även om Titan Quest var den mest ambitiösa Diabloklon jag har testat, så tyckte jag inte att det nådde hela vägen. Jag minns att jag började spela med någon form av superoffensiv barbar, och tröttnade halvvägs in i spelet på grund av att den enda belöningen jag fick i princip bara bestod av att jag slog lite hårdare. Ancie togs sig igenom hela äventyret med en magiker, vilket verkade ge en lite större behållning.

Vad kan förbättras i Diablo-serien?

Nu svär jag kanske lite i kyrkan, men även om Diablo II var helt underbart, så finns det såklart en inte lika välputsad baksida på denna i övrigt felfria medalj.

Det var framförallt två saker som jag vet skulle göra Diablo III till ett bättre spel än föregångaren. För det första så börjar hanteringen av drycker och annan packning med dagens mått mätt bli ganska gammalmodig. Mycket tid fick spenderas på att pussla i sin kista, och min Horadric Cube var konstant smockfull. Dryckeshanteringen krävde alltid en hel den uppmärksamhet för att man inte skulle sitta  med skägget i bensåret om fienderna började hopa sig.

Dagens smidigaste sätt att hantera sin packning på tycker jag återfinns i spelen Baldurs Gate: Dark Alliance och Champins of Norrath samt deras uppföljare. Missförstå mig inte nu, dessa titlar spelar inte alls i samma division som Diablo II, men de har en viss användarvänlighet som jag gärna förespråkar.

Det andra som jag vill se förbättringar på är balanseringen mellan karaktärerna i ett senare skede i spelet. Även om balanseringen ligger ljusår före dito i ovan nämnda spel så vet jag att Blizzard kan bättre.

Om du vill läsa mer om annonseringen av Diablo III så titta in på den officiella hemsidan.

Här följer en gameplay-trailer. Håll tillgogo!

Taggar: , , ,

Läs också

Svara