Iphone blir för dyr för mig

Nya IphoneJag har alltid varit intresserad av tekniska prylar, och älskar termer som 1080p, DTS HD MA och 801.11g. Något jag däremot aldrig gått igång på är mobiltelefoner. Anledningen är att jag ser dagens mobiltelefoner som en skymf mot teknik, användarvänlighet och tillförlitlighet; ihophafsade fuskbyggen.

Usel kvalitet på dagens telefoner

Samtliga mobiltelefoner jag har ägt har på ett eller annat sätt bråkat med mig, och om de hindrar mig i mitt arbete så blir jag besinningslöst ursinnig. Sony Ericssons synkroniseringsprogramvara tillhör nog bland mina värsta upplevelser, och tillsammans med en M600i krävs en stark karaktär för att motstå jag-måste-ha-sönder-något-känslorna.

Lanseringen av nya Iphone

När Apple släppte sin 2g-Iphone så blev jag däremot faktiskt lite intresserad. Apples stabilitetsrykte tillsammans med det faktum att företaget lade all tonvikt på EN telefonmodell lät som ett vinnande koncept. Mycket riktigt verkade telefonen hålla måttet, och den blev en stor succé när den lanserades i USA. Varför sitter jag då fortfarande med min tre år gamla Motorola när Iphone var så fantastiskt? Jo anledningarna var följande: priset, det faktum att den inte såldes officiellt i Sverige samt avsaknaden av 3g-stöd.

När ryktena om en ny Iphone med stöd för både 3g och GPS började cirkulera så sken jag upp som en sol. Den kväll (det var kväll i Sverige) Steve Jobs utannonserade Ipnone 2.0 så satt jag till och med och lyssnade på hans framträdande live via Internet. Mycket riktigt så skulle det komma en ny Ipone, den skulle ha 3g-stöd, GPS, Wlan och en massa annat lullull, till den ringa summan av 199$!

Priset var för bra för att vara sant

Det var med skräckblandad förtjusning jag tog emot beskedet om priset. Skulle det verkligen vara möjligt att köpa en Iphone för 1400 spänn? Det korta svaret är: såklart inte. Det långa svaret kan jag inte, men det har antagligen att göra med att Telia har förhandlat sig till en ensamrätt till att sälja telefonen i Sverige, och att den inte kan säljas separat utan abonnemang. Efter att ha skummat igenom Telias nyligen publicerade prislista över Iphone-abonnemang så insåg jag snart att minsta möjliga kostnad för en Iphone blir 7900 kr, och då får jag skicka 100 MB per månad vilket förmodligen går åt på ett par dagar. Det absolut värsta abonnemanget hamnar på över 20000 kr, med 1000 MB fri datatrafik.

Det blir nog ingen Iphone på ett tag

Jag vet inte om jag ska gnälla på Apple, Telia eller 3 (som lurade mig att binda upp mig i nio månader strax innan Iphonelanseringen). Vad jag däremot vet är att jag helt enkelt får dras med mina skräptelefoner ett tag till.

Taggar: ,

Läs också

Svara