Upplev en total solförmörkelse under din livstid

En av mina absoluta drömmar är att under min livstid få uppleva en total solförmörkelse under mitt liv här på jorden. Vill du veta hur jag tänkte åstadkomma detta? Läs vidare.

En total solförmörkelse är ovanlig

En solförmörkelse inträffar då månen passerar mellan solen och jorden. På grund av att månen är 400 gånger mindre än solen och att avståndet mellan månen och jorden är 400 gånger mindre än det mellan jorden och solen gör att månen vid en solförmörkelse nästan precis täcker solens strålar.

Total solförmörkelse i Sverige? Glöm det!

Den förra totala solförmörkelsen i Sverige inträffade den 30 juni 1954, och om du vill uppleva den nästkommande så får du gott vänta till år 2126. Om du inte vill vänta tills dess (vilket du förresten inte har möjlighet till såvida vetenskapen inte förlänger människans livslängd inom en mycket snar framtid) så får du tyvärr vara lite kreativ.

Se en total solförmörkelse på Svalbard år 2015

Som tur är så är loppet inte kört; det finns fortfarande hopp om att se en total solförmörkelse under din livstid. En god idé är att åka till Svalbard den 20:e maj 2015; då inträffar nämligen en solförmörkelse som påverkar i princip hela ögruppen. Några andra alternativ är att åka till Indien den 22:a juni 2009 eller till Kina den 15:e januari 2010. Hoppas bara att molnen håller sig borta.

Se en överblick över världens solförmörkelser fram till 2020 på Nasas hemsida.

Taggar: ,

Läs också

Svara